vineri, 4 aprilie 2008

A doua zi de Summit NATO

Sunt in stare sa pun ramasag pe faptul ca atat Ukraina, cat si Georgia nu vor intra in NATO. In orice caz, nu prea curand. NATO, mai exact Statele Unite vor folosi aceste doua tari pe post de pedala de negociere cu Federatia Rusa. Ar fi amuzant si absurd ca in NATO sa exista o tara in care se afla o mare baza militara ruseasca si ma refer aici la Ukraina si la baza de la Sevastopol. Ukraina nu va reusi prea curand sa scoata rusii de acolo, odata pentru ca au un contract incheiat pe multi ani de acum incolo, a doua oara pentru ca ukrainienii sunt dependenti si in datorii la gaz fata de mama Rusie, si in al treilea rand, exista 70% din populatie vorbeste rusa si nu vrea sa auda de NATO. Asteptam astazi cu mare interes discursul lui Putin. Ramane de vazut daca va fi unul moderat sau nu. Partea mai neplacuta este scutul anti-racheta care in proiectul lui de inceput cuprindea doar o parte din Europa, iar acum se discuta largirea acestuia, mai exact sa cuprinda si Romania, De ce e necesar acest scut? Pai cand iesim la o bere, o sa stam linistiti. Dupa spusele lui Bush, acesta ne va feri de eventualele bombe de la Teheran.
Mult mai interesant este ca tehnologia pentru acest scut se va cumpara din Statele Unite, exportatorul nr.1 de armament in lume. Cine plateste acest scut? Pai statele care vor beneficia de el? De unde bani? Pai din PIB. De ce? Pentru ca, desi Iranul nu ne va ataca vreodata, crearea de conflicte aduce multi bani marilor puteri, iar tarile medii sau mici in care se afla si Romania e bine sa stea sub umbrela NATO ca sa nu devina zona de conflict si pentru asta trebuie sa plateasca. Summit fericit si voua!
Apropo de interesul NATO, aveti mai jos o harta care va poate cumva lamuri despre cum merg lucrurile, vorbind fie despre eficienta trupelor acolo, fie despre ...monkey business.
PS: Am fost surprins sa vad ca ieri site-ul http://contra-doxa.com/ a functionat. Azi este din nou suspendat.

Niciun comentariu: