marți, 23 octombrie 2007

Sziget-ul meu pe 2007

Articolul de mai jos a fost scris la fata locului, asa ca as aprecia daca scuzati eventualele greseli aparute. A fost scris contra timp, caci timpul de scriere la computerele puse la dispozitie de organizatori este limitat. Parte din acest articol a fost publicat pe www.hotnews.ro carora le multumesc de ganduire.
Multumesc deasemenea lui Bam si Bazdaganiei pentru poze si gazduire in cort.

Weekendul Sziget-ului s-a deschis magistral cu gypsy-punkerii
Gogol Bordello. Cu un show care a durat doar o ora, au reusit sa
“faca” ziua a cel putin 10000 de oameni adunati in fata la Main Stage.
Argintul viu Eugene Hutz, impreuna cu “gogolii” au avut probabil cel mai izbutita prestatie din Estul Europei, reusind sa-ti sadeasca in adancul sufletului sentimental adevarati libertati spirituale si sa constinetizezi faptul ca esti un om cu adevarat viu. Un moment incredibil a fost cand aproape tot publicul s-a asezat pe vine la strofele piesei Misto, pentru ca la refren sa sara in sus. Un concert cu Gogol Bordello ar trebui vazut nu doar odata in viata, ci la fiecare inceput al unei saptamani de lucru. Se prea poate ca acest fapt sa schimbe anumite lucruri….mai multe demisii pe cap de locuitor.
A urmat Laurent Garnier, electorni, eclectic si ermetic care a tinul lumea in picioare.


Nu stiu ce s-a intamplat la Pink penctru ca aveam de luat o portie reggae cu verde de Jamaica cu batranii de la Skatalites.
Seara de la Main Stage s-a incheiat cu un show cool-ironic si foarte musically-correct cu Madness. La aceeasi ora am “degustat” un spectacol industrial-music greu de digerat, dar fara indoiala high-quality music pus in scena de Skinny Puppy.
La miezul noptii…tunete si fulgere, plus multi litri de apa pe metrul patrat s-au scurs pe insula, o parte din ei si in cortul meu.
Toata ziua de sambata un nor a stat amenintator deasuprea insulei Obudai, dar toata lumea parea fericita. Cu totii am asteptat Fanfare Ciocarlia si Nine Inch Nails.
”Thank you, Thank you, Thank you….We are Fanfare Ciocarlia from Romania, spuneau ai nostri pe scena in fatza a 5 mii de oameni care dansau. Fanfare Ciocarlia au reusit ceea ce politicienilor nu prea le iese…si anume sa faca un brandinc de tara onest si cu adevarat efficient.

“There is no God up in the sky tonight” au confirmat cavalerii in negru de la Nine Inch Nails intru-un show fara cusur si maxim de energizant de o ora jumate. “You are a good fuckin’ crowd, thank you” rasfata publicul Trent Reznor, eminenta cenusie a rockului. Replica nu s-a lasat asteptata..”You are a good fuckin’ band…thank you too”
Hooverphonic si-au confiram inca odata valoare la Wan2 Stage in fatza unui public format in mare parte din nemti, iar cine a avut rabdare, la aceeeasi scena au urmat niste unguri cel putin interesanti “Zagar & The Underground Divas”.

Azi ploua si e inorat, cei care stam la corturi asteptam san e creasca branhii. Pentru diseara se pregatesc Faithless, cantareata cheala Sinead O’Conner & Razorlight.

Mocirla de pe insula Obudai unde se tine an de an festivalul de la Sziget nu a oprit oamenii sa-si umple ziua de diminca cu bere, muzici si alte activitati aferente industriei de ocupare a timpului liber.
Sinead O’Conner a fost, previzibil, mult prea soft si, se vede treaba, au mai trecut niste ani peste ea. Show-ul Faithless insa a fost de departe o culme a perfectiunii, care a adunat cel putin 40.000 oameni, probabil gratie si lui Maxi Jazz care a fost intr-o forma de zile mari.
La World Music Stage, Alpha Blondy a incantat multimea cu un regal reggae multi religios si pacifist, care a inceput cu cateva acorduri Led Zeppelin.

In sfarsit, luni norii au parasit insula. Organizatorii au adus foarte multe masini cu nisip sa acopere mocirla.

O norvegianca, pe numele ei Mori Boine si-a incantat audienta intr-o sublima dar singura gama la World Music. In acelasi timp iadul se dezlantuia la Main Stage unde performau “irisii” unguri care suna a Motorhead, Tankcsapda. Tool a fost unul din cele mai bune show-uri de pe insula. Punct.

Mai toti artistii care vin sa-si cante muzica la festival sunt cazati in hoteluri de 4, respectiv 5 stele. Cand intri in camera si aprinzi televizorul apare un mesaj ospitalier cu “Welcome...”urmat de numele formatiei. E lezne de ghicit ce scria si televizoarele celor de la Napalm Death care au performat luni la scena metalistilor.

La acelasi ceas de noapte a avut loc un show la Roma Tent cu romanii Virtuozii Valahi.
Nimic nu le-a scapat virtuozilor. S-a cantat lautareste de la Paganini la Ciocarlia si s-a incheiat magistral cu un cover dupa celebra “Satisfaction” a celor de la Rolling Stones. Vocea, pofta de a canta, si pantalonii de camuflaj ai Mirelei Sararu, in contrast cu costumele traditionale ale celorlalti a fost cireasa de pe tort in show-ul Virtuozilor Valahi.

Bate ceva vant in aceasta ultima zi a Szigetului. La terasa unde se scrie acest articor se bea din greu suc de portocale dupa noapte de betie, ceva beri si canta Led Zeppelin.
Diseara sunt asteptati Juliette [Lewis] & The Licks si americanii maestrii in Brit Pop ...The Killers. Nu ar trebui ratati nisi rusii de la Leningrad.
Chris Cornell si-a anulat concertul din motive de raceala serioasa.

Dupa ce toate cantarile se vor fi terminat, ca in fiecare noapte, insula se va tranforma intr-o mare petrecere care va tine pana maine cand nu v-a mai fi nici un cort pe insula.

Se prea poate sa ne vedem si la anul.


PS: Showul The Killers a fost un regal.

Niciun comentariu: