luni, 22 octombrie 2007

Dan Goanta - Jurnal de bord


“…Pare o comparatie retrograda si paseista: Trecutul era mai pasnic, mai luminos si mai fara griji, iar prezentul mai agresiv, mai negru, mai meschin. Nu e adevarat. N-as da pe nimic prezentul, nici macar virsta nu mi-o reneg, dar glisajul asta de valori este, de ce sa n-o spun, cam obositor. Iar nuanta asta melancolica se datoreaza si faptului ca atunci eram tinar, iar acum nu, dar asta nu e o mare descoperire. Nici nu stiu ce sa fac mai bine - sa ma bucur ca am fost tinar sau sa ma-ntristez ca nu mai sint? Ca traiam intr-o naivitate stimulata sau ca am un prezent quasi-electric? Probabil ca nu conteaza. Nimic nu conteaza. Poate ca ma dau lovit prea devreme. Poate ca m-am invatat sa cedez prea usor. Ar trebui poate sa fiu mai luptator, mai energic, mai dornic sa corectez lucrurile care nu-mi plac, nu sa constat doar defectele pentru ca apoi sa ma retrag nervos si vindicativ. Nici macar nu prea am unde sa ma retrag. Nu e decit mindria de mine! Si un dispret suveran fata de mediile cu care trebuie sa am o relatie de convietuire. Nu perfecta, ci macar viabila. Poate ca nu-mi pasa…”

Revista “Banii Nostri” deschide o colectie de carte iar cartea aleasa sa inceapa aceasta serie apartine regretatului Dan Goanta, unul dintre cei mai valorosi publicisti romani postdecembristi. “Jurnal de bord”, cuprinde o selectie de reflectii si comentarii ale autorului depasind ipostaza frusta a insemnarilor personale, metamorfozandu-se, pe parcursul unei lecturi de-a dreptul fascinante, intr-o radiografie a lumii contemporane, explorarea unui peisaj social coplesitor, incitant si nu de putine ori dezolant.Umorul, cand generos, cand acid, combinatia de cinism si duiosie, detaliul picant, verbul alert, scriitura fluenta - aidoma vietii pe care o zugraveste, dar mai ales consistenta textului, sunt ingredientele ce fac din “Jurnal de bord” cartea despre Romania de azi, despre locul fiecaruia dintre noi, despre suferintele sinelui si dilemele constiintei.
Dan Goanta (1955-2006) a intrat in jurnalism in 1990, ca producator si prezentator de televiziune. A lucrat la Londra, in cadrul sectiei romane a BBC World Service, ca editor, producator si prezentator, a fost redactor sef ale revistei Banii Nostri si senior editor al revistei Eurolider, sef al redactiei de stiri a postului Europa FM, apoi al canalului Tele 7abc. A condus Radio Activ FM si a colaborat la postul de televiziune Antena 3. Intre “destinatiile” articolelor sale s-au numarat redactii din Romania, Marea Britanie si Statele Unite, iar coloanele din Dilema veche si Cotidianul raman in memoria cititorului ca repere ale jurnalismului profesionist.Volumul “Jurnal de bord” de Dan Goanta este editat de Casa de Editura Media On si va fi distribuit atat in reteaua nationala de librarii incepand cu 19 octombrie cat si prin cateva retele de difuzare a presei insotind editia din 22 octombrie a revistei Banii Nostri.
Text preluat de pe www.alternativ.ro

Niciun comentariu: