vineri, 30 mai 2008

Nevermind The Bollocks...Here Come Sex Pistols [Exit Festival]

Marea Britanie a anilor 70 era marcata de nelinisti sociale, tensiuni interetnice, mode culturale si obsesii identitare. Regimul politic al doamnei de fier, bagase minerii in greva care a tinut 8 ani, iar Londra a avut parte de o greva a gunoierilor.

Noua generatie a respins cu dispret idealismul politic si prosteala flower-power californianã a mitului hippie. Societatea britanica nu le oferea nimic, motiv pentru care tinerii se vedeau indreptatiti sa nu ofere nimic societatii.

Muzica acelor vremuri nu avea cum sa scape de influentele societatii si, folosind un ambalaj nu tocmai radio-friendly, mai toate formatiile aparute la acea vreme oglindeau situatia societatii britanice. „Fãrã Elvis, Beatles sau Rolling Stones în 1977”, au declarat cei de la The Clash. Asa s-a nascut miscarea punk, iar varful de lance al acesteaia au fost fara indoiala Sex Pistols.

Discul lor din 1977, Nevermind The Bollocks...Here Comes The Sex Pistols, a fost ca un cap in gura dat autoritatilor, show-biz-ului acelor vremuri si prejudecatilor sociale, un tratat de mentalitate anti-establishment. Dupa cum insusi Johnny [Rotten] Lydon spunea, discul nu a fost doar un singur deget ridicat autoritatilor, ci doua.

Single-ul God Save The Queen este lansat printr-un concert Sex Pistols chiar de ziua reginei. Eveniment s-a intamplat la Londra pe un vapor care traversa Tamisa, a dus la arestarea managerului formatiei Malcolm McLaren.

Fara indoiala, piesa Anarchy In The UK este brand-ul Sex Pistols.

Anarhia este un joc al mintii pentru clasa de mijloc. Un termen pe care l-am folosit sarcastic.” sustine Rotten.

Opinia publica se radicalizeaza ajungandu-se astfel pana la cererea oficiala de desfintare a grupului facuta de parlamentul conservator Marcus Lipton. Interzisi tot mai mult in Anglia, Sex Pistols sustin un turneu in Scandinavia, iar la intoarcerea in tara concerteaza sub nume false, precum SPOTS [Sex Pistols On Tour Secretly] sau Tax Exiles.

Povestea Sex Pistols nu a tinut mult. Sid Vicious [The Fabulous Disaster], basistul formatiei, avea mari probleme cu drogurile, ceea ce a dus la moartea iubitei lui injunghiate la o petrecere de care Sid a sustinut ca nu-si aduce aminte ce s-a intamplat. Nu dupa mult timp, acesta moare de supradoza. Pe patul de moarte in 1996, mama lui Sid, si ea dependenta de droguri, recunoaste ca ea insasi i-a facut doza finala pentru ca nu mai suporta sa-l vada dependent de droguri si cu procesul asasinarii iubitei lui, Nancy pe cap.

Dupa controversatul concert american formatii se destrama din cauza conflictelot interne. La finalul concertului de la San Francisco, ce a incheiat turneul, Johnny Rotten isi anunta retragerea.

Managerul lor, Malcolm McLaren incearca revitalizarea Sex Pistols, fara Lydon anuntand o excursie in Brazilia pt a inregistra alaturi de Ronald Biggs - infractor celebru implicat in ‘jaful secolului’. Sid Vicious se retrage din cauza abuzului de heroina, in Brazilia ajungand doar ceilalti doi membri Jones si Cook.


John Lydon isi continua cu succes cariera muzicala cu noul lui proiect Public Image Ltd, iar in 1996 Sex Pistols se reuneste pentru turneul Filth Lucre Live, care apare si pe disc.

In 1997 Lydon scoate un disc pop, incredibil de bine lucrat Psycho Path, unde se bucura de colaborarea unor nume mari precum Moby sau Leftfield pentru remixuri.

In 2007 Johnny Lydon a refuzat ca Sex Pistols sa apara in Rock'N'Roll Hall Of Fame trimitandu-le acestora un bilet cu injuraturi.

In 2008, probabil ca sa-si consolideze apartenenta la proletariatul britanic, si cu siguranta, sa mai castige niste bani Sex Pistols sunt din nou in turneu. Acesta se numeste Sex Pistols Combine Harvester Tour.

Din nefericire nu ajung in Romania, dar pot fi vazuti la vecinii nostri sarbi la Novi Sad in 13 iulie sau o luna mai tarziu in Budapesta la Sziget Festival pe 15 august.


Niciun comentariu: